תזונה מבריאה עם מחלות והפרעות מעיים ודרכי העיכול

ההדרכה התזונתית היא חלק בלתי נפרד מכל תהליך הבראה. היא מהווה את הבסיס, את היסודות לבנין הבריאות. ההנחיות תלויות באבחנה איתה מגיע המטופל, במצבו הפיסי והנפשי והן מהוות חלק חיוני מסך הטיפולים הניתנים במרכז.

ההנחיות משתנות בין מצבי תפקוד שונים של המעי. זה נכון לכל סוג של המחלה או הפרעה בריאותית. על מנת להבין טוב יותר את הסוגיה ולהמנע משאלה כללית כמו "מה עליי לאכול עם (בחר): קרוהן, קוליטיס, המעי הרגיז או הליקובקטר, עדי זוסמן, תזונאית, מאמנת בריאות, המייסדת והמנהלת של המרכז, פיתחה את שיטת הרמזור TM המאפשרת להבין ולהתאים את התזונה בהתאם לכללים הבאים:

  1. שלב אדום – ההתקף, או ההחרפה של המחלה. בכל אבחנה יתבטא בצורה שונה, כל אדם יודע מתי הוא חווה את ההתלקחות/ ההחרפה. התזונה תותאם ליכולת העיכול של המעי, התזונאית תקח בחשבון את הסימפטומים אך תתמקד גם בהכנסת מזונות מאזני דלקת, מה שמכונה התזונה האנטי דלקתית. אם מדובר בתסמונת המעי הרגיז, התפריט יותאם לתוצאות בדיקת הרגישות או עפ"י גישת FODMAP, בהתאם לסימפטומים (שלשול או עצירות, לדוגמא). במצבי גסטריטיס
  2. השלב הצהוב – מצב המעבר, ההחלמה, חזרה הדרגתית לתפקוד בריא. לרוב זהו שלב בו הסימפטומים מתחילים להרגע, בדיקות הדם משתפרות, אך עדיין יכולים להיות  תסמינים כמו עייפות כללית גדולה מהרגיל, אי סדירות ביציאות, רגישות גבוהה לכל מזון חדש. התזונה בשלב זה מתמקדת בחשיפה הדרגתית של מערכת העיכול למזונות חדשים, בהתאם לנחיצות וחשיבות החזרתם לתפריט. חשוב לעשות שלב זה בליווי התזונאית, על מנת שלא להשאר לאורך זמן בתפריט מוגבל ולא מאוזן, ומאידך לא לסכן את האיזון שהושג.
  3. השלב הירוק – הרמיסיה המיוחלת, הרגיעה. בשלב זה כבר מתאפשרת תזונה מגוונת ורחבה יותר, במטרה לשמר את הרמיסיה, למנוע או להרחיק ולמזער את ההתקפים, העלולים להופיע במחלות הכרוניות. זהו שלב בו האדם מרגיש טוב מספיק כדי לחזור לתפקוד מלא, תוך תחזוקה שוטפת והתייעצות לגבי מצבים בלתי שגרתיים, כמו נסיעות, חופשות, התמודדות עם אכילה רגשית או חברתית וכד'.

יש לזכור שהתנועה בין השלבים יכולה להתרחש לשני הכיוונים. ככל שניטיב להכיר את הגוף ואת הסימפטומים שלו, כך נדע לזהות מוקדם יותר את השלב שבו אנחנו נמצאים וכך נדע להתאים את המאכלים למצב, ומכאן – למזער נזקים של תזונה לא נכונה שיכולה לפגוע ולהחמיר את מצב המעי ו הקיבה.

הסובלים מתסמונת המעי הרגיש, אנשים עם הליקובקטר וגסטריטיס, וכן חולי קרוהן או קוליטיס,  נמצאים לעתים במשך שנים ב"שלב הצהוב". כלומר, אינם בריאים אך גם לא בשיא ההתקף. אינם יודעים כיצד להגיע לרמיסיה באמצעות התזונה וצמחי מרפא, לא מודעים להשפעת הסטרס על גופם וכך אינם מסוגלים לנהל את המחלה או ליתר דיוק – את הבריאות, בצורה מיטבית. הדעה הרווחת שאי אפשר באמת ללמד תזונה בריאה למחלות והפרעות מעיים ודרכי העיכול כי הכל אישי, גורמת לאנשים רבים שלא לחפש ולהשקיע בלימוד ובטיפול תזונתי מעמיק. אנחנו עדים ל"נסים" ששינוי תזונתי נכון יכול ליצור.

את הידע הזה, בתמיכה של ייעוץ וטיפול אישי, אנחנו מעבירים באהבה למטופלים ומודרכים שלנו. כדי שתדעו לאכול טוב, להרגיש טוב ולחיות טוב ביותר!

 אז אם גם אתם רוצים לבחון את התאמתכם לטיפול, מוזמנים לקבוע שיחת היכרות ללא תשלום,
בטלפון 058-4119911!