תפריט

לתזונה תפקיד חשוב בבריאותו הכללית של מטופל במחלות IBD (מחלות מעיים דלקתיות, קרי – מחלת קרוהן, מחלת קוליטיס כיבית).

מקובל לחשוב שהתזונה אינה מרפאת את המחלה. אך המחקרים של השנים האחרונות מעלים דוקא תיאוריה אחרת, שמראה השפעה מיטיבה של התזונה על המהלך של המחלה. בכל מקרה, עלינו לזכור שהמזון שאנו אוכלים משפיע על היבטים שונים של תופעות המחלה, ביניהם:

  1. תפקוד של מערכת העיכול
  2. מצב תזונתי כללי (מאקרו – משקל, חלבוני הדם, חומצות שומן חיוניות, מיקרו – מינרלים וויטמינים)
  3. טיפול בסיבוכים קצרי טווח (כמו אנמיה מחוסר ברזל או חומצה פולית וויטמין 12B)
  4. מניעת סיבוכים ארוכי טווח (כגון שמירה על מסת העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס)

ההנחיות התזונתיות תלויות במצב של כל מטופל והן מהוות חלק חיוני מסך הגורמים המשפיעים על הבריאות.

ההנחיות משתנות בין מצבי תפקוד שונים של המעי. כדי להקל על כך בניתי את ההסבר עפ"י צבעי הרמזור:
בין שלב "אדום" – ההתקף,
בהמשך השלב הצהוב – מצב המעבר, ההחלמה, חזרה הדרגתית לתפקוד רגיל,
ועד לשלב הירוק – הרמיסיה המיוחלת, הרגיעה. יש לזכור שהתנועה בין השלבים יכולה להתרחש לשני הכיוונים. ככל שניטיב להכיר את הגוף ואת הסימפטומים שלו, כך נדע לזהות מוקדם יותר את השלב שבו נמצאים וכך נדע להתאים את המאכלים למצב, ומכאן – למזער נזקים של תזונה לא נכונה שיכולה לפגוע ולהחמיר את מצב המעי.

חולי קרוהן וגם חולי קוליטיס רבים נמצאים במשך שנים בשלב הצהוב,
וכך נאלצים לאכול תפריט דל ובלתי מזין, שבין היתר אחראי להתפתחות הסיבוכים של המחלות הללו!

מכאן שההקשבה וההתחשבות בתגובות הגוף היא המפתח לתזונה מתאימה וטובה לך באופן אישי
איך תדעו באיזה שלב נמצא הגוף שלכם? סימנים הדורשים התחשבות ובדיקה מחודשת יכולים להיות, בין היתר:שי.

  • אי נוחות במערכת העיכול
  • גאזים, נפיחות
  • שלשולים
  • עצירות
  • כאבי בטן – בעוצמות שונות
  • צרבות
  • בחילות, הקאות
  • עייפות, חולשה
  • שינוי המשקל
  • ועוד

יש גם גורמים התנהגותיים שעשויים להשפיע על הסימפטומים:

  • מידת הרעב טרם האכילה
  • מידת הלחץ הנפשי (ביום האכילה או בימים שקדמו)
  • מהירות האכילה
  • איכות הלעיסה
  • עיסוק נוסף תוך כדי האכילה (קריאה, שיחה, צפייה בטלויזיה, עבודה במחשב)
  • צורת האכילה (בישיבה או בעמידה/הליכה ועוד)
  • החברה בה אוכלים (לדוגמא ארוחות עסקיות עלולות להחמיר את הסימפטומים)
  • המצב הרגשי
  • מומלץ לשים לב לכל הגורמים המעורבים סביב האכילה

הגרף הבא מציג את הקשר בין תפקוד מערכת העיכול לבין התזונה(האחוזים להמחשה בלבד):

תפקוד מערכת העיכול

תפקוד תקין לגמרי תפקוד פחות תקין שלשולים נסבלים, כאב קל שלשולים מרובים, כאבים שלושלים מרובים / דמיים קשים, כאב עז חוסר של עיכול וספיגה, עד כדי צורך בניתוח חוסר מוחלט של עיכול וספיגה, ניתוח
100% 80 70 60 40 20 10%
אכילה מאוזנת, לפעמים ג'אנק פוד תזונה מוקפדת יותר תזונה דלת שארית, חיטה ולקטוז תזונה עוצרת, לשקול שתיית מזון רפואי אם יש ירידה במשקל תזונה בסיסית ביותר (מרק עוף) + מזון רפואי EN – מזון רפואי בלבד, לשקול הזנה תוך-ורידית חלקית הזנה תוך
ורידית TPN

תזונה מומלצת

איך תדעו איפה בסולם אתם נמצאים כעת? לצורך כך כדאי לנהל יומן אכילה ויציאות שיכול לתת המון מידע שלא שמנו לב אליו עד אז. כך ניתן לנתר את המצב, להוריד את כל המזונות ה"חשודים", ולהתאים בהדרגה את המזון הקל והמתאים יותר לעיכול. כשמערכת העיכול מתחזקת ניתן לגוון ולהחזיר לתפריט יותר מאכלים עד שבניית תפריט טעים ובריא, שהמטרה שלו תהיה – שמירה על הרמיסיה.

מומלץ להתחיל לפתח "אכילה אינטואיטיבית" – אכילה מודעת לצרכי הגוף, מתחשבת בו והמאפשרת לך להינות באופן מלא מאוכל בריא וטעים שבחרת לאכול.

מוזמנים להוריד את המדריך החינמי שלנו לתזונה עם קרוהן וקוליטיס, או לקבוע שיחת היכרות לבחינת התאמתכם לטיפול 058-4119911